Booking.com
Libertatea

Atacurile de pe teritoriul Rusiei nu-i bucură pe toți ucrainenii

atacurile-de-pe-teritoriul-rusiei-nu-i-bucura-pe-toti-ucrainenii

După incursiunile de gherilă din Belgorod, asumate de partizanii din Legiunea Libertății Rusiei și Corpul de Voluntari Ruși, formațiuni rusești care luptă de partea Kievului, diverși scriitori, jurnaliști și bloggeri au încercat să prezinte Rusia ca pe un stat slab și dezorganizat, numind regiunea rusă „pământ furat” de la Ucraina. Dar există și opinii care încearcă să potolească entuziasmul și invită la realism.

Renumita scriitoare ucraineană Oksana Zabujko a scris pe Facebook că ucrainenii trebuie să învețe să vorbească și să scrie corect, precizând că în ucraineană orașul Belgorod se numește Bilhorod. 

„Este pământul nostru, fostul ținut hătmănesc, de mult trebuia restabilit adevărul istoric”, a comentat Zabujko, încercând să ridice moralul populației.

Reacția scriitoarei ucrainene față de bombardamentele din Belgorod nu a fost percepută drept o glumă. Potrivit unora dintre istoricii din Ucraina, Belgorodul este considerat un teritoriu etnografic ucrainean.

„Belgorod va fi o altă mare durere de cap pentru Kiev”

Acum un an publicația „Istoricina pravda” (Adevărul istoric) de la Kiev scria că regiunea Belgorod era în trecut locuită de etnici ucraineni, și nu de ruși, iar liderul bolșevic Vladimir Lenin nu o vedea în componența Republicii Sovietice Socialiste Ucraina, după cum era normal să fie.

Alte voci, poate mai realiste, au încercat să o contrazică pe scriitoarea ucraineană, spunând că Ucraina are alte trei mari probleme, și anume, Lugansk, Donețk și Crimeea, „iar regiunea Belgorod va fi o altă mare durere de cap pentru Kiev”.

„Rebelii ruși nu trebuie tratați ca niște eroi”

Voluntarii ruși care au atacat regiunea Belgorod au precizat într-o conferință de presă în regiunea ucraineană Sumî că „în operațiunea militară” au avut pierderi minime. Ei au declarat că au ca scop final să distrugă regimul lui Putin.

În acest context, reporterul de război ucrainean Nadiyka Blomqvist i-a rugat pe ucraineni să nu-i glorifice pe voluntarii ruși care luptă în Belgorod împotriva dictaturii lui Vladimir Putin pentru că aceasta este datoria lor în calitate de cetățeni conștienți ai Federației Ruse.

„Sper să aveți suficientă minte ca să nu-i faceți eroi pe rușii care au bombardat regiunea Belgorod. Vă reamintesc că ei au o datorie față de lumea civilizată: să oprească războiul și să-i ucidă pe ocupanții statului ai cărui cetățeni sunt”, a declarat jurnalista.

Glume pe internet. Regiunea Belgorod va deveni regiunea Budanov

La rândul lor, canalele de Telegram și rețelele de interacțiune socială din Ucraina au explodat cu glume. Potrivit unor postări, care luau în derâdere incapacitatea Rusiei de a-și apăra propriul teritoriu, noul guvernator al regiunii Belgorod va fi numit Kirilo Budanov, șeful serviciului secret al Forțelor Armate ale Ucrainei. O trimitere la faptul că, de fapt, operațiunea militară a fost coordonată de autoritățile  ucrainene.

În social media a fost propusă redenumirea regiunii Belgorod în cinstea lui Budanov. Unii scriau în glumă despre Republica Populară Belgorod, după modelul entităților separatisme create de Putin în Donețk și Lugansk, iar alții despre Republica Populară Budanov.

Alte reacții

Librăria „Sens” de la Kiev, care se prezintă clienților în contextul războiului drept „o librărie rusofobă” a scris pe Twitter că este în căutarea unui șef de filială în orașul Belgorod. „Este obligatorie experiența de lucru cu oamenii și cărțile. Nivelul de rusofobie trebuie să fie insuficient”,  potrivit postării.

Compania Kyivstar, cel mai mare operator de telefonie mobilă din Ucraina, a anunțat că este gata oricând să se ocupe de conectarea abonaților din regiunea Belgorod la Internet 4G, iar serviciul național de poștă „Nova Poșta” a anunțat în glumă că își va deschide oficii în Republica Populară Belgorod când situația se va normaliza.  

SUS