După ce ți-ai cumpărat un aparat electrocasnic, ai crede că treaba ta s-a încheiat și că poți trece liniștit la folosirea sa. În special când produsul pe care tocmai ți l-ai achiziționat se afla pe lista ta de cumpărături de mult prea mult timp și dorința de a-l folosi este foarte mare.
Cu toate acestea, greul de-abia acum începe. Pentru că imediat după ce ai verificat ca produsul electrocasnic care tocmai a pătruns în casa ta corespunde din toate punctele de vedere cu ce ai achiziționat, trebuie să îți îndrepți atenția către montarea sa și, nu în ultimul rând, către întreținerea sa pe termen lung, astfel încât investiția să rămână una bună chiar și la un an de la cumpărarea produsului.
Iată cum să întreții o mașină de spălat:
- Mașinile de spălat nu trebuie să fie supraîncărcate.
Indiferent cât de multe vase sau rufe ai de curățat, decizia cea mai bună pe care o poți lua este să nu ticsești tot spațiul din interiorul lor, doar pentru a economisi timp. Pentru că, atunci când programul acestui aparat se va termina, vei observa că hainele sau vesela nu sunt atât de curate pe cât ți-ai dori și nici măcar atât de curate pe cât erau de obicei.
- Atunci când ai cumpărat o mașină de spălat de o calitate superioară și elementele de curățare și de întreținere trebuie să fie la fel de bune.
Atunci când faci un efort și plătești o sumă mai mare pentru un astfel de aparat electrocasnic, trebuie să știi că și pentru folosirea sa trebuie să depui mai mult efort. Ca să-și mențină statutul de investiție, un astfel de produs trebuie întreținut folosind produse de o calitate bună și îngrijindu-l constant.
Să achiziționezi un electrocasnic scump și să nu ai grijă de el este ca și cum ți-ai cumpăra o casă care să arate bine și care să aibă tot ce îi trebuie în materie de funcționalități, dar pe care nu o cureți regulat și nici cum trebuie. O casă ale cărei pânze de păianjen le ignori, al cărui praf nu-l ștergi niciodată și ale cărei reparații le amâni constant.
Tocmai de aceea, este necesar nu doar să folosești detergent care să nu se depună sau produse împotriva calcarului din apă, ci și să cureți spațiul din interior al acestor aparate electrocasnice. În acest caz, recomandarea principală este să citești manualul de utilizare al electrocasnicului.
Chiar dacă sună plictisitor, chiar dacă ai face orice altceva, încearcă totuși să arunci un ochi pe informația prezentată acolo și ulterior să cauți informații pe internet privind chiar modelul cumpărat de tine. Deși în general lucrurile stau la fel atunci când este vorba de aceeași gamă de produse, unele electrocasnice au cerințe speciale. Tocmai de aceea este important să verifici informația referitoare chiar la modelul pe care l-ai achiziționat.
- Ești atent la orice zgomot produs, care sună în neregulă și nu îl lași să treacă de la sine.
Uneori, dispozitivele electrice scot sunete neobișnuite, iar în funcție de intensitate, durată și specificul fiecăruia, îți poți da seama de problema pe care o are mașina de spălat. Poate că tu nu ai astfel de abilități, dar nu amâna să chemi pe cineva specializat care să verifice electrocasnicul, în special dacă acesta beneficiază încă de garanție.
Chiar dacă va trebui să duci aparatul în service și procesul te va incomoda puțin, încearcă totuși să nu amâni acest lucru, pentru că, odată cu trecerea timpului, electrocasnicul se va deteriora și mai mult.
Ține minte că aceste sfaturi nu se aplică doar produselor care sunt mai scumpe. Chiar dacă ți-ai cumpărat un astfel de electrocasnic pentru curățarea vaselor sau a hainelor mai ieftin, este indicat în continuare să achiziționezi produse mai bune pentru folosirea sa, dar și produse pentru întreținere, care acționează împotriva depunerilor de calcar și, deci, a deteriorării mai rapide a produsului.
Mai mult, nu ezita să cureți spațiul din interior cât mai des posibil, cu produse recomandate pentru curățarea acestui tip de electrocasnic.
Articolul Cum să întreții o mașină de spălat a aparut prima data pe România Liberă.