Booking.com
Catavencii

Deficit de neatenție

deficit-de-neatentie

Sunt unii care sunt atât de buni în a se lăsa de fumat încât fac asta în fiecare săptămână. La fel sunt eu cu TikTok-ul. Șterg aplicația de pe telefon o dată la patru-cinci zile, pentru că este pur și simplu un monstru care se hrănește cu timpul tău. TikTok-ul reprezintă o distilare extremă a divertismentului, o esență de entertainment care-ți omoară orice capacitate de a mai fi atent la un text scris sau la imagini în care nu se-ntâmplă cele mai distractive chestii imaginabile. Aplicația îți învață imediat preferințele, iar pe urmă te întristezi dându-ți seama că televizorul nu te cunoaște la fel de bine. Nu mai spun de Internet, unde trebuie să faci efortul să cauți tu ce te interesează. Biblioteca sau librăria ies din discuție, pentru că până la ele mai trebuie să te și deplasezi în spațiu, exact cum făceau oamenii pe vremuri.

TikTok-ul îți amintește o chestie deprimantă pentru oricine se ocupă cu exprimarea în cuvinte și imagini: de fapt, producția de conținut e o luptă fără scrupule pentru atenție. Singura miză e să-i ții trează atenția celuilalt, prin orice mijloace. Dacă s-a uitat în altă parte sau a trecut mai departe, ai pierdut. Pe TikTok există tot felul de trucuri specifice platformei. Multe clipuri sunt foarte criptice, ca să te uiți la ele de mai multe ori și-n felul ăsta să fie avantajate apoi de algoritm. Altele sunt editate astfel încât să nu te prinzi imediat că s-au încheiat și că deja rulează în buclă. Toate lucrează cu atenția umană de parcă ar fi o materie primă brută pe care au creat-o sute de mii de ani de evoluție în care, pentru a supraviețui, a trebuit să învățăm să fim receptivi la tot ce se-ntâmplă în jurul nostru, ca nu cumva să ne ia ceva prin surprindere și să ne pună în pericol.

Evident, la fel a fost văzută și televiziunea. Sau YouTube-ul în urmă cu câțiva ani. Niște arme foarte eficiente din războiul pentru atenție, care-ți livrează destul cât să te țină în priză, pentru a te lăsa apoi pradă reclamelor. Și probabil că evoluția asta o să continue, cu noi platforme care să ne țină captivi și să ne facă incapabili să ne concentrăm la clipurile prea lungi, de 30 de secunde, de pe TikTok, că doar viața e scurtă și nimeni n-are timp de așa ceva.

Articolul Deficit de neatenție apare prima dată în Caţavencii.

SUS