Booking.com
Fără categorie

G7 şi-a luat un nou angajament pentru Ucraina

g7-si-a-luat-un-nou-angajament-pentru-ucraina

Miniştrii de externe ai statelor din G7 s-au angajat vineri „să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei” împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.

În comunicatul lor final publicat la încheierea reuniunii care s-a desfăşurat timp de trei zile pe mica insulă italiană Capri, ei afirmă de asemenea că examinează „toate opţiunile posibile” pentru a utiliza activele ruse îngheţate pentru a ajuta Kievul, înainte de summitul şefilor de stat şi de guvern din G7, prevăzut să aibă loc la mijlocul lui iunie în Apulia, sudul Italiei.

Ministrul ucrainean al afacerilor externe Dmitro Kuleba a fost primit la Capri de omologii săi din G7, pentru a prezenta situaţia din ţara sa în faţa invaziei ruse.

Kuleba i-a îndemnat să urmeze exemplul Germaniei, care a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că trimite Kievului un sistem de apărare antiaeriană Patriot.

„Ne exprimăm angajamentul de a întări mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei”, afirmă miniştrii de externe ai statelor G7 în comunicatul lor. „Lucrăm de asemenea cu partenerii noştri în acest scop”, adaugă ei.

G7 este format din SUA, Japonia, Canada, Franţa, Germania, Regatul Unit şi Italia, iar aceasta din urmă prezidează anul acesta grupul.

Şeful diplomaţiei britanice David Cameron a îndemnat joi, la Capri, la găsirea unor moduri „creative” de utilizare a activelor ruse îngheţate în străinătate pentru a finanţa apărarea Ucrainei.

Aceste declaraţii au intervenit în condiţiile în care în SUA şi Europa se înmulţesc îndemnurile de a înfiinţa un fond pentru Ucraina utilizând miliarde de dolari din activele ruse îngheţate în Occident după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, în 2022.

Dobânzile pentru cele circa 200 de miliarde de euro active ruse îngheţate în UE reprezintă de exemplu între 2,5 şi 3 miliarde de euro pe an, potrivit şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

Majoritatea acestor active sunt deţinute de compania de servicii financiare Euroclear, cu sediul în Belgia.

Articolul G7 şi-a luat un nou angajament pentru Ucraina a aparut prima data pe Cotidianul RO.

SUS