Booking.com
Libertatea

Gheorghe Mencinicopschi a murit la 73 de ani

gheorghe-mencinicopschi-a-murit-la-73-de-ani

Gheorghe Mencinicopschi a murit miercuri, 19 octombrie, la vârsta de 73 de ani, la un spital din Capitală, fiind internat cu o boală gravă la plămâni, informează Agrointel. Anunţul a fost făcut de Bibiana Stanciulov, proprietara fabricii de magiun de la Topoloveni.

Gheorghe Mencinicopschi era internat la un spital din Bucureşti cu un diagnostic grav la plămâni.

„Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit acum câteva minute la un spital din capitală, la 73 de ani, era internat de mai multe zile cu o boală gravă la plămâni. Am aflat de la familie această veste”, a declarat pentru sursa citată Bibiana Stanciulov, proprietara fabricii de magiun de la Topoloveni.

Potrivit acesteia, Gheorghe Mencinicopschi a suferit foarte mult după ce a ieșit din închisoare.

„Eu consider că a fost o mare nedreptate. Activitatea științifică a unui om nu are nimic de-a face cu justiția de la un anumit moment, i s-a luat calitatea de Doctor Honoris Causa, să i se dea înapoi post-mortem. Se eliberase acum 3-4 ani, ceva de genul, a venit foarte, foarte slăbit și cu mari probleme de sănătate de acolo, din închisoare. Nici nu a mai avut ieșiri publice de atunci, cred că a mai ieșit o singură dată”, a spus Bibiana Stanciulov.

Proprietara fabricii de magiun de la Topoloveni a mai spus că „Gheorghe Mencinicopschi va fi înmormântat în locul său de baștină, în localitatea Domnești, județul Argeș, lângă părinții dânsului”.

Decesul profesorului Mencinicopschi a fost anunţat şi de casa de discuri Electrecord.

„Drum lin, Gheorghe Mencinicopschi! Cercetatorul științific care a vegheat 42 ani la sănătatea alimentară a poporului român, a trecut prin momente de cumpănă, după ce sănătatea i-a fost grav afectată în Penitenciarul Rahova”, se arată în postarea de pe pagina de Facebook a Electrecord.

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la opt ani de închisoare în dosarul ICA. Pe 8 august 2014 profesorul Gheorghe Mencinicopschi a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova, iar în septembrie 2016, Tribunalul Ilfov a decis definitiv liberarea condiţionată a lui Gheorghe Mencinicopschi.

Cercetătorul ştiinţific Gheorghe Mencinicopschi s-a născut pe 1 mai 1949 în comuna Domnești, județul Argeș. Biolog, biochimist și cercetător român, Mencinicopschi a fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, o personalitate activă din domeniul alimentației din România, notează Agrointel.

Prof. univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi a elaborat tratate de specialitate în domeniul alimentului, alimentației, nutriției umane, biotehnologiei, publicând peste trei sute de lucrări științifice în țară și străinătate. A elaborat conceptul privind calitatea „informațională” a matricei alimentare (susținut la Congresele Internaționale de Nutriție Dubna 2007 și Krakovia 2008).

A fost cercetător științific principal gr. 1 la Institutul de Cercetări Alimentare, Bucuresti și profesor universitar la Facultatea de Biotehnologii a Universității de Stiințe Agricole și Medicina Veterinară Bucuresti. A avut o activitate științifică în domenii ca: bioindustrie, biotehnologie alimentară, tehnologie alimentară și nutriție umană. Gheorghe Mencinicopschi a obținut 23 brevete de invenții.

SUS