Booking.com
Catavencii

I se spunea „Strategul“

i-se-spunea-„strategul“

Mulți iubitori ai sportului cu buletinul de vot s-au bucurat sincer atunci când s-au afișat rezultatele finale ale alegerilor europarlamentare din 9 iunie 2024. În sfârșit, după o lungă perioadă, România trimite la Bruxelles o garnitură completă, rotundă, din care nu lipsesc nici ungurii, nici naționaliștii de operetă, nici papagalii, nici analfabeții, nici și nici.

Foarte fericiți au fost proprietarii de origine arabă ai mai multor dughene cu șaorma din Strasbourg, zona din apropierea Aleii Primăverii, și Bruxelles, din Cartierul European. Când au văzut primele imagini ale noii reprezentante a diasporei românești, doamna Diana Șoșoacă, au simțit, pur și simplu, că afacerile lor vor exploda. De data asta și la încasări, nu doar ca victime colaterale ale modei care impune unor fanatici religioși să poarte veste căptușite cu plastic. Explozibil plastic.

A fost veselie mare și printre membrii clubului de luptă împotriva ortografiei și gramaticii din PE. Încă cinci ani cu Maria Grapini la conducere și șansele lor de a impune liberalizarea regulilor gramaticale în Uniunea Europeană cresc exponențial.

În Molenbeek și în zona Gării de Nord din Bruxelles, însă, se ridică din ce în ce mai des nemulțumiți care pretind că un uriaș cuțitar și mardeiaș din Brăila, care mai are și imunitate parlamentară, reprezintă o concurență absolut neloială pentru borfașii zonei. Și, privindu-l pe Mihai Tudose, le dai dreptate.

Nimeni, însă, nu s-a bucurat mai mult decât au făcut-o cochetele Parlamentului European. În cei cinci ani ai primului său mandat, omul devenise deja o legendă: știe pe de rost toate magazinele de hăinuțe și accesorii, este unul dintre puținii care te pot îndruma fără greș prin labirintul țesăturilor fine, îți poate recomanda cele mai bune locuri în care să-ți alegi batistuțe fine și te poate trimite să obții un discount personal la atelierele în care se brodează monogramele. Are mereu un sfat competent legat de machiaj, îți spune dintr-o privire ce ruj și fond de ten ți se potrivesc, iar dacă saloanele de specialitate sunt ocupate, este atât de amabil încât să-ți împrumute propriul lui aparat de bronzat. A existat o temere că, în contextul poziționării catastrofale în sondaje a partidului său, s-ar putea să fie sacrificat, în favoarea unor sinecuriști mai mari, Din fericire, candidatura pe liste comune nu doar că i-a păstrat locșorul binemeritat, dar l-a și ajutat să revină la Bruxelles îmbujorat în obrăjori, urlând că face parte dintre marii câștigători ai alegerilor europarlamentare.

Își spune singur „Strategul“, sau „Șahistul“, dar aceste autoporecle nu au nici cea mai mică priză. Colegii francofoni din PE îl alintă, mângâindu-l sugestiv pe chelie, „Petite Pétasse“, anglofilii îl ignoră de la distanță, spaniolii văd în el un activist al stilului anti-macho și-l ocolesc, germanofililor le este aproape indiferent, comercianții de ceasuri de lux fake îl adoră, pentru că i-a îmbogățit, iar românii îi spun, din când în când, Dichisitul. Doar de la Cotroceni i se mai spune pe numele adevărat, atunci când, enervat de lăudăroșenia-i lipsită de orice fundament, îl mai sună președintele: „Ce-ai făcut, prostule? Iar te-a luat gura pe dinainte? Când am jucat noi golf împreună, domnule Rareș Bogdan? Când?“.

Articolul I se spunea „Strategul“ apare prima dată în Caţavencii.

SUS