Booking.com
Fără categorie

„Inginerul ecosistemelor” consolidează malul râului Bistrița | Săptămâna Online

„inginerul-ecosistemelor”-consolideaza-malul-raului-bistrita-|-saptamana-online

Castorul, „inginerul ecosistemelor” consolidează malul râului Bistrița. Începând cu secolul XIX, din cauza vânării sale excesive pentru blană și castoreum, „inginerul ecosistemelor” a dispărut treptat din peisajul natural din România.

„Inginerul ecosistemelor” consolidează malul râului Bistrița. Începând cu secolul XIX, din cauza vânării sale excesive pentru blană și castoreum, „inginerul ecosistemelor” a dispărut treptat din peisajul natural din România.

O familie de castori a fost văzută „amenajând” malul râului Bistrița. Video aici.

De curând au apărut mai multe filmulețe care circulă pe rețelele sociale cu o familie de castori care au cuib pe malul râului Bistrița și sunt foarte activi, devenind astfel celebri pe social media.

Inclusiv subprefectul, Decsei Atilla, fost director la Apele Române, priceput la hidrologie, a postat o filmare cu cei doi castori în acțiune pe malul râului Bistrița:

În râul Bistrița există viață: un cuplu drăguț de castori își construiește cuibul.”

Citește și: Humanitas, Humanitas Fiction și Humanitas Junior la Bookfest. Peste 1.000 de titluri, cărți cu prețuri speciale, 39 de evenimente, lansări, sesiuni de autografe, dezbateri

O specie protejată prin lege. Reintroduși în areal din 1998

Castorii sunt o specie protejată prin lege, cu o populație în permanentă scădere în România, fapt pentru care au fost reintroduși în arealul nostru începând cu 1998, fiind aduși din Germania.

Inițiativa a aparținut Facultății de Științe Silvice din Brașov, care a populat râurile Olt, Ialomița și Mureș cu aceste animale, ce acum se răspândesc necontrolat pe cursurile de apă, potrivit Apelor Române Mureș.

Citește și: Premiile Europene pentru Patrimoniu, acordate restaurării Bisericii Evanghelice Săsești din Alma Vii și Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca (FOTO | VIDEO)

Prezența castorilor a fost observată în ultimii 2-3 ani pe râul Mureș în cartierul Aleea Carpați, acolo unde ajung să roadă tot mai mulți copaci de pe malurile Mureșului.

Există și o inițiativă de declarare ca zonă protejată a arealului populat acum de castorii de pe malul Mureșului.

Continuarea în Săptămâna Online

Citește și: Lansare de carte la Bookfest. „Războiul sfânt al României. Militarii, motivația și Holocaustul” de Grant T. Harward

Articolul „Inginerul ecosistemelor” consolidează malul râului Bistrița | Săptămâna Online apare prima dată în PRESShub.

SUS