Booking.com
Pro Sport

Je suis Edi!

je-suis-edi!

Terminasem ”Specialul” de după al doilea MunteNegru văzut în fața ochilor. Am coborât la intrarea în sediu, acolo unde avem obiceiul de a ne mai opri la o vorbă după fiecare emisiune. Pentru mine e cel mai bun barometru. Dacă mai stăm și ”după” înseamnă că încă ne place ce facem: mie să-mi primesc invitații iar lor să vină pe la mine ”pe-acasă”. Cu scopul precis de a vorbi despre ce ne mistuie, adică despre fotbal.

Cred că e una din condițiile de bază pentru performanță: să facem echipă, să fim un grup. Fiecare cu ale lui, cu toane, cu fițe, cu nemulțumiri, dar esențial e să ne simțim bine împreună și să ne racordăm la scopul primordial: să fim interesanți pentru cei care ne privesc.

Ați mai auzit vorbele astea? Da, la fotbal, când vorbesc antrenorii. E exact la fel, chiar și în ceea ce privește obiectivul, și la fotbal trebuie să fii interesant pentru cei care te privesc, să joci plăcut, să obții victorii, să vină lume mai multă la stadion, să se uite mai mulți oameni la meci la TV sau pe net.

Vali Moraru scrie despre „Je suis Edi”

”Je suis Edi!” Pentru că fac meseria de selecționer în domeniul meu. În primul rând, selectez staff-ul tehnic. De aproape 12 ani lucrez cu Paul Andrei și Cătălin Andrieș, cei doi producători. Nu spun că-s cei mai buni din sud-estul Europei, dar performanța o construim prin muncă, bunăvoință, atitudine și, în atâta timp, omogenitate a relațiilor de joc. Ne înțelegem deja ”din priviri”, câteodată la propriu, când mă uit disperat în cameră, în timp ce pe post e camera pe un invitat, și ei deja se prind ce vreau.

Mai e și selecția invitaților, a colaboratorilor. Sunt oameni fără de care nu concep emisiunea, adică echipa. Vorba aia, îi pun pe ei și după aceea completez primul 11. Pentru că echipa are nevoie de subiect, predicat, complement și adjectiv. Pentru că emisiunea are nevoie de un spectru larg de perspective. Și pentru că e nevoie ca unele lucruri să fie spuse. Așa că nu-mi concep echipa fără Radu Paraschivescu (aproape 20 de ani de colaborare), fără Decebal Rădulescu (tot așa) și fără Remus Răureanu (mai bine de 10 ani de colaborare).

După atâta timp, ne simțim pe teren, ne pasăm cu ochii închiși, ne preluăm ideile și le ducem la următorul nivel, râdem de gogomăniile pe care le zicem/facem, dar ne susținem vertical punctul de vedere atunci când e cazul.

Banca romaneasca cu Edward Iordanescu, Ionel Tersinio Gane si Florin Constantinovici la meciul de fotbal dintre Romania si Muntenegru, contand pentru Liga Natiunilor, desfasurat pe Stadionul Rapid Giulesti din Bucuresti, marti 14 iunie 2022. Sursă foto: SportPictures

Dar pe teren ai nevoie și de profunzime, de citirea jocului, de viziune, de creativitate, de incisivitate, de făcut diferența, de pus osul, de centrări bune, de un dribling fin. Așa că joc des cu Ilie Dumitrescu, Ionel Dănciulescu, Narcis Răducan, Daniel Pancu, Ianis Zicu, Marius Niculae, Gabi Balint. Jocul are nevoie și de o perspectivă de conducător, de manager, așa că, în funcție de adversar, mai apelez la Daniel Stanciu.

Am lot bun, nu mă plâng. Am și staruri, am și cărăuși de pian. Am și experiență, am și tinerețe. Nu îl pot selecta pe Klopp – deocamdată 😊 – nici măcar la superstaruri autohtone ca Hagi, Popescu, Mutu sau Chivu nu ajung decât ocazional, dar compensez tocmai prin calitățile de care vorbeam mai devreme.

Dar mai e un aspect la care #jesuisedi nu se mai aplică. Spre deosebire de Edi, eu pot intra pe teren. Eu sunt coordonatorul de joc, eu dau ritmul și direcția. Pot influența direct rezultatul final. Ceea ce, în cazul selecționerilor din fotbal, e imposibil.

Mă întorc la seara aceea, după 0-3 cu Muntenegru, la ”vorba” de după joc. Oameni în toată firea ne uitam unii la alții aproape înmărmuriți. Pancu, Ilie, Radu… Ni s-a alăturat și Dan Filoti, proaspăt sosit de la stadion. Zâmbetele erau insuportabil de amare, privirile erau aproape în gol. De vorbit… nimeni nu mai avea vreun chef.

Eram secătuiți. Deși noi nu pierduserăm nici un meci. Dimpotrivă, audiențele de a doua zi ne-au confirmat victoria. Dar senzația de gol absolut o aveam tocmai pentru că suntem pasionați, tocmai pentru că trăim fotbalul aproape la fel ca cei implicați direct. Tocmai pentru că aveam alături oameni care au vibrat fierbinte sub tricoul galben.

A doua zi am comparat în minte privirile noastre în gol cu zâmbetele și nonșalanța afișate la tribuna oficială. Lăsați orice speranță…

 

Articolul Je suis Edi! a aparut prima data pe Prosport.

SUS