Booking.com
Fără categorie

Kovesi, candidat la prezidențiale. Ce știe Cioloș

kovesi,-candidat-la-prezidentiale.-ce-stie-ciolos

Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş s-a declarat  “aproape convins“ că șefa Parchetului European Laura Codruţa Kovesi nu va candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor, dar ar putea fi un candidat redutabil.

Cioloş a fost întrebat sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, dacă o vede pe Laura Codruţa Kovesi candidând la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

“Eu aş vedea o candidată, dar nu cred. Sau hai să spun altfel, sunt aproape convins că nu va candida”, a afirmat Cioloş.

Întrebat de unde are această convingere,  a răspuns: “Nu doar faptul că dânsa a spus de mai multe ori că nu intenţionează să candideze, dar atunci când dânsa a fost numită procuror şef european, era primul mandat a unui procuror şef la nivel european. Atunci am avut şi o mai multe discuţii cu oameni care trebuiau şi puteau să o susţină pentru o decizie finală şi ştiu că atunci dânsa a spus în mai multe cercuri, a spus-o şi public, a spus în mai multe cercuri, că dacă preia acest mandat, intenţionează să îl ducă până la capăt. Înseamnă 2026. E primul mandat în care se construieşte de fapt şi identitatea acestei noi instituţii europene, una foarte importantă şi care, din punctul meu de vedere, va evolua în anii următori, s-ar putea să primească chiar noi atribuţii, Parlamentul European susţine această idee. Deci nu cred că va renunţa la această poziţie pentru o candidatură acum. Dar altfel, dacă e să privesc strict din perspectivă politică, da, poate să fie un candidat rebutabil”, a explicat Cioloş.

El a mai fost întrebat dacă ar susţine-o pe Laura Codruţa Kovesi dacă şi-ar anunţa candidatura din partea dreptei.

“Dacă şi parcă şi dacă aşa şi dacă pe dincolo. Am încetat să mai fac analize politice doar de dragul prezenţei mediatice. Incerc să-mi folosesc experienţa şi inteligenţa atâta cât o am, ca să găsesc eu, ca om politic care m-am angajat pe faţă în politică, să găsesc soluţii. În rest, să vină oamenii aceştia să propună proiecte, să le putem discuta şi să găsim formulele cele mai bune pentru România”, a mai transmis Dacian Cioloş.

Întrebat de realizatorul Sebastian Zachmann dacă s-ar putea duela cu Mircea Geoană la alegerile prezidenţiale, Cioloş a spus:  “Da, haideţi să ne duelăm, haideţi să vedem că îşi depune candidatura şi că voi fi şi eu în situaţia să mi depun candidatura şi să discutăm legat de ceea ce e de făcut în România. În rest, e decizia dânsului (Mircea Geoană – nr.) ce intenţionează să facă. Dânsul a mai fost candidat, ştim foarte bine cum s-a finalizat, ştim bine şi cum a plecat cu coada între picioare din România. Sigur că acum a stat mai mult sau mai puţin vizibil în ţară câţiva ani de zile şi vine pe caii NATO, care nu sunt caii dânsului, dar pe care îi călăreşte temporar. Foarte bine. Eu aştept să putem dezbate despre proiectul România, nu despre caii mai mult sau mai puţin verzi pe pereţi”.

Europarlamentarul REPER a fost întrebat dacă el crede că PNL va merge cu Nicolae Ciucă la alegerile prezidenţiale.

“Mie nu mi-e clar ce vrea PNL-ul”, a răspuns el.

 

 

Articolul Kovesi, candidat la prezidențiale. Ce știe Cioloș a aparut prima data pe Cotidianul RO.

SUS