Booking.com
Libertatea

Locuri de vizitat în Budapesta

locuri-de-vizitat-in-budapesta

Budapesta, capitala Ungariei, este considerată de mulți ca fiind „Parisul Orientului”. Nu numai că acest oraș frumos este una dintre cele mai importante metropole din punct de vedere cultural din Europa de Est, dar găzduiește și numeroase situri din patrimoniul mondial UNESCO.

Despre Budapesta

Deși oamenii au trăit aici încă din epoca de piatră, acest oraș istoric a luat ființă în mod oficial abia în 1872, odată cu fuziunea a trei orașe anterior independente: Buda Veche (Óbuda), Buda și Pesta. După fuziune, a devenit centrul administrativ, comercial și industrial al Ungariei.

Așezată de-a lungul Dunării, Budapesta este renumită pentru izvoarele sale termale, unele dintre ele fiind folosite în scopuri terapeutice încă din preistorie. 

De fapt, Budapesta are atât de multe lucruri de făcut încât vei dori să petreci cel puțin câteva zile pentru a explora acest oraș dinamic. 

Atracțiile populare variază de la arhitectura impresionantă și reminiscențele emoționante ale istoriei secolului al XX-lea până la scena sa culturală și de divertisment vibrantă, cu de toate, de la cântăreți ambulanți la concerte clasice în biserici frumoase.

Budapesta este, de asemenea, paradisul cumpărătorilor, de la produsele tradiționale și alimentare disponibile în marea și vechea Hală a Pieței Centrale până la strada Vaci, renumită pentru amestecul său de magazine de lux de tip boutique și de nume de marcă mari.

Locuri de vizitat în Budapesta

Castelul Buda și Dealul Castelului

Castelul Buda din Budapesta
Castelul Buda

Înălțându-se deasupra Dunării, Dealul Castelului (Várhegy) din Budapesta conține multe dintre cele mai importante monumente medievale și muzee ale orașului. 

În fruntea listei acestor structuri impresionante se află Castelul Buda din secolul al XVIII-lea (Budavári Palota), un palat masiv cu 200 de camere care a înlocuit un castel din secolul al XIII-lea construit pentru a proteja fortăreața de atacurile mongole și tătare.

Deși a fost grav avariat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, o mare parte din exterior a fost restaurată, împreună cu secțiuni din interior, care acum găzduiește o serie de muzee importante.

 Printre acestea se numără Galeria Națională Maghiară în aripa principală, în timp ce în aripa sudică, Muzeul de Istorie din Budapesta ocupă patru etaje.

În fața castelului, cu vedere spre Dunăre, se află o statuie ecvestră din bronz a Prințului Eugene de Savoia, un erou al atacurilor turcești asupra orașului. Dealul Castelului merită explorat pentru străduțele sale medievale și pentru arhitectura sa romanică, gotică și barocă. Întregul complex istoric este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

La fel ca o mare parte din oraș, Castelul Buda este iluminat spectaculos pe timp de noapte, iar porțile castelului rămân deschise 24 de ore pe zi. 

Clădirea Parlamentului și Bijuteriile Coroanei

Clădirea Parlamentului di Budapesta si Bijuteriile Coroanei

Un punct culminant al unei plimbări pe frumoasele străzi pietonale pietruite din Budapesta este zona din jurul clădirii Parlamentului (Országház), care are o arhitectură plăcută. 

Împreună cu vecinii săi, Muzeul de Etnografie și Ministerul Agriculturii, este poate unul dintre cele mai atractive cartiere ale orașului din punct de vedere arhitectural.

A treia cea mai mare clădire parlamentară din lume, această clădire neogotică a fost inaugurată în 1886 pentru a marca cea de-a 1000-a aniversare a țării. (Ungaria făcea atunci parte din Imperiul Austro-Ungar.) Această structură impresionantă se mândrește cu 691 de camere, precum și cu un număr impresionant de 19 kilometri de coridoare și scări.

Tururile ghidate durează aproximativ 45 de minute și sunt disponibile ori de câte ori guvernul nu este în ședință, și includ multe dintre punctele de atracție ale clădirii, cum ar fi holul principal de intrare, diferite holuri și bijuteriile coroanei maghiare.

Bazilica Sfântul Ștefan

Bazilica Sfântul Ștefan

Bazilica Sfântul Ștefan din Budapesta (Szent István-bazilika) este o atracție populară pentru arhitectura sa impresionantă, frumusețea interiorului și priveliștile panoramice de pe cupola sa. 

Catedrala este dedicată Sfântului Ștefan, regele sfânt al Ungariei și fondatorul statului maghiar, iar construcția a început în 1851, dar după mai multe eșecuri în construcție – inclusiv prăbușirea cupolei sale neterminate – a fost dedicată abia în 1905.

Acoperișul, turnurile și zidurile exterioare au fost grav avariate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar prețioasele mozaicuri ale bisericii au căzut de pe ziduri. 

Cu toate acestea, acestea au fost restaurate cu succes la locul lor original și reprezintă punctul culminant al interiorului bogat decorat. Cel mai impresionant dintre acestea, mozaicul venețian în cinci părți, se află în sanctuar și reprezintă alegoriile slujbei.

Bastionul Pescarilor

Bastionul Pescarilor

Cu vedere la Dunăre, pe locul unde breasla pescarilor din oraș și-a construit zidurile de apărare în Evul Mediu, se află impresionantul Bastion al Pescarilor (Halászbástya). 

Această colecție rafinată de turnuri neoromânești, curți, colonade și ziduri a fost construită între 1895 și 1902 și este unul dintre cele mai populare puncte din oraș pentru turiști, în mare parte pentru priveliștile spectaculoase asupra orașului și a Dunării.

În timp ce te afli aici, nu uitați să cauți statuia ecvestră din bronz a Sfântului Ștefan, primul rege al Ungariei, din curtea sudică. 

Reliefurile de pe părțile laterale ale soclului înfățișează scene din viața lui Ștefan și constituie un fundal incredibil pentru selfie-uri. 

Sunt disponibile o varietate de opțiuni de tur în limba engleză.

Promenada Dunării

Promenada Dunării

Dunărea (sau „Duna” în limba maghiară) traversează Budapesta de la nord la sud, iar în unele locuri din interiorul granițelor orașului are o lățime de 640 de metri. 

Unul dintre cele mai bune lucruri gratuite de făcut în Budapesta este plimbarea pe Promenada Dunării (Dunakorzó), o plăcută plimbare pe malul râului, care se întinde între podurile cu lanțuri Elisabeth și Széchenyi.

Deși există multe locuri din care te poți bucura de priveliștile maiestuoase ale fluviului în timp ce te plimbi pe malurile sale, Promenada Dunării este cu siguranță unul dintre cele mai bune puncte de observație pentru a admira arhitectura uimitoare a orașului.

Tot pe malul Dunării (partea de nord-est, în apropiere de clădirile Parlamentului maghiar) se află și memorialul înfiorător Shoes on the Danube Bank. Acesta constă într-o serie de 60 de perechi de pantofi sculptați în oțel care comemorează evreii împușcați aici de naziști și reprezintă o amintire emoționantă a atrocităților naziste suferite de Ungaria în cel de-al Doilea Război Mondial.

O altă modalitate excelentă de a vedea orașul este printr-o croazieră cu barca de-a lungul Dunării. 

Numeroase excursii turistice pleacă în mod regulat de la debarcaderele de la Vigadó tér de pe malul din Pesta și Bem József tér de pe malul din Buda.

Biserica Matthias (Biserica Maicii Domnului)

Biserica Matthias (Biserica Maicii Domnului)

Biserica Matthias, cunoscută și sub numele de Biserica Maicii Domnului (Nagyboldogasszony-templom), este un punct de reper proeminent pe Castle Hill. A fost finalizată în 1269, iar magnificul său portal sudic, cu relieful său care înfățișează Moartea Mariei, a fost adăugat în anii 1300.

În timpul ocupației turcești din 1541-1699, biserica a fost folosită ca moschee, iar mai târziu a fost renovată în stil baroc. A fost scena mai multor evenimente istorice, inclusiv încoronarea regelui Carol I al Ungariei în 1309 și încoronarea împăratului Franz Joseph I al Austriei și a consoartei sale Elisabeta (Sissi) ca domnitori ai Ungariei. Pentru acest eveniment, Franz Liszt a compus slujba de încoronare.

De asemenea, merită vizitat și Muzeul de Artă Ecleziastică, situat în cripta medievală a bisericii, care prezintă o colecție de relicve sacre, sculpturi în piatră și replici ale bijuteriilor coroanei maghiare.

Dealul Gellért

Dealul Gellért

Un alt element deosebit al Budapestei este dealul panoramic Gellért (Gellért-hegy), un bloc de dolomită de 235 de metri care coboară abrupt până la Dunăre. 

Aici, de-a lungul faliei geologice a dealului, apar câteva dintre cele mai faimoase izvoare medicinale ale orașului, care alimentează Băile termale Gellért și Băile Rudas, care au atras vizitatori de pretutindeni încă din secolul al XIII-lea.

Băile Rudas sunt una dintre puținele clădiri rămase de pe vremea ocupației turcești și sunt printre puținele băi turcești originale din lume care mai sunt încă în uz și care datează din anii 1600.

Pe versantul nord-estic al dealului se află Monumentul Gellért, un omagiu adus faimosului sfânt iubit al Ungariei, un călugăr benedictin care a murit în 1046 și după care dealul este numit. 

Cetatea de pe vârf a fost construită de austrieci în 1851, iar Monumentul Eliberării a fost ridicat în 1947 în memoria soldaților sovietici care au murit luptând în cel de-al Doilea Război Mondial.

Hala Pieței Centrale

Hala Pieței Centrale

Situată chiar dincolo de Podul Libertății de la Băile Balneare Gellért se află Hala Pieței Centrale din Budapesta (Nagyvásárcsarnok). Cunoscută și sub numele de Sala Mare a Pieței, nu o puteți rata pentru locația sa centrală și pentru acoperișul său din țigle colorate Zsolnay din orașul Pécs.

Construită în 1897 și cea mai mare și mai veche dintre numeroasele piețe din Budapesta, este la fel de interesantă de văzut din interior ca și din exterior. 

Această piață populară de interior cuprinde o suprafață de peste 10.000 de metri pătrați și este la fel de populară printre localnici ca și printre turiști, aici pentru abundența de produse proaspete, produse alimentare și alte bunuri care se comercializează pe numeroasele sale niveluri.

În timp ce sâmbăta este, în mod natural, cea mai aglomerată zi a pieței (duminica este închisă), poți evita mulțimile mai mari cu o vizită în timpul săptămânii.

Muzeul de Arte Frumoase

Muzeul de Arte Frumoase

Muzeul de Arte Frumoase (Szépmuvészeti Múzeum) nu este doar cea mai importantă galerie de artă din Budapesta, ci găzduiește una dintre cele mai mari colecții de opere ale vechilor maeștri care se găsesc în Europa.

Gama vastă de picturi italiene, spaniole și olandeze este expusă într-o clădire spectaculoasă din secolul al XIX-lea, cu influențe clasice, cu săli lungi pentru picturile mari, dulapuri pentru obiectele mai mici și mai intime, alături de spații interesante din punct de vedere arhitectural, cum ar fi Sala Renașterii.

Înființat în 1870, după ce Ungaria a moștenit o colecție frumoasă de picturi, desene și stampe, muzeul este împărțit în șase departamente excelente: Artă egipteană, Artă antică, Galeria de sculptură veche, Galeria de pictură veche, Colecția modernă și Colecția de grafică.

Palatul de Artă adiacent este cel mai important muzeu de artă contemporană din oraș și găzduiește multe expoziții temporare.

Piața Eroilor și Monumentul Mileniului

Piața Eroilor și Monumentul Mileniului

Impresionanta Piață a Eroilor (Hosök tere) a fost în mare parte opera arhitectului Albert Schickedanz, care a fost, de asemenea, responsabil pentru imensul Muzeu de Arte Frumoase care flanchează acest spațiu deschis de mari dimensiuni.

Printre punctele de atracție se numără Monumentul Mileniului, o coloană de 36 de metri încoronată de o figură a Arhanghelului Gabriel și dezvelită la sfârșitul secolului al XIX-lea. 

În jurul soclului poate fi văzut un grup de călăreți din bronz care îl reprezintă pe prințul maghiar cuceritor Árpád și șase dintre colegii săi războinici.

De o parte și de alta a coloanei, colonadele se întind în semicerc, iar între coloanele individuale se află statui ale conducătorilor maghiari. Deasupra stâlpilor de colț se află frumoase lucrări în bronz realizate de Zala.

În fața Monumentului Mileniului se află un memorial al Soldatului Necunoscut. Este un loc deosebit de frumos de vizitat pe timp de noapte, când este luminat.

Orice ai alege să vizitezi, nu uita să te plimbi prin Budapesta noaptea. Orașul capătă o strălucire aparte pe înserat. Adu-ți aminte să faci multe fotografii și să te lași purtat pe străduțe, fără vreo destinație anume. De asemenea, nu uita să încerci mâncarea tradițională, iar asta include, desigur, faimosul kurtos kolacs (Kürtőskalács).

Sursa foto: 123rf.com

Locuri de vizitat în Berlin 

SUS