Booking.com
Romania Libera

Moscova se pregătește să-l „măture” pe Putin pentru războiul din Ucraina care pare „pierdut”

moscova-se-pregateste-sa-l-„mature”-pe-putin-pentru-razboiul-din-ucraina-care-pare-„pierdut”

Putin războiul Ucraina pierdut

Înalţii oficiali de securitate ai lui Vladimir Putin cred că războiul din Ucraina este „pierdut”, ceea ce face şansele unei lovituri de stat mai probabile, spune un analist de la Moscova.

Şansele ca dictatorul rus să declanşeze o lovitură nucleară scad deoarece ofiţerii refuză să-i execute ordinul, declară jurnaistul Christo Grozev, care sugerează că Putin va pierde puterea.

El spune că este puţin probabil ca oficialii din conducere să se supună comenzilor lui Putin de a lansa arme nucleare. Majoritatea ofiţerilor cred că Putin nu va mai fi la putere peste trei luni.

„Cred că elita informată din cadrul forţelor de securitate este cea care înţelege că războiul este pierdut”, a spus Grozev pentru Radio Liberty. El a spus că cercul apropiat al lui Putin înţelege că preşedintele va avea nevoie de o mobilizare totală în masă pentru a câştiga războiul, dar acest lucru ar provoca o „explozie socială” în Rusia.

Putin nu poate lansa un atac nuclear fără aprobarea ofiţerilor

Putin şi cercul său de apropiaţi fac presiuni pentru utilizarea armelor nucleare sau chimice, a avertizat Grozev, pentru a nu mai irosi încă 10.000 de vieţi ale soldaţilor şi ofiţerilor ruşi”.

Grozev, investigator pentru grupul de jurnalişti de investigaţie Bellingcat, a declarat că sunt necesare „cinci mâini” pentru ca Rusia să lanseze rachete nucleare. Iar ofiţerii pot sfida ordinele lui Putin.

„Iar acest refuz va declanşa, cel mai probabil, o lovitură de stat, pentru că după refuzul de a respecta ordinul regelui, totul se va prăbuşi foarte repede”, a adăugat el. „Dacă Putin decide să dea un ordin de utilizare a armelor nucleare, el trebuie să fie sigur că toată lumea de-a lungul lanţului va îndeplini acest ordin”.

Putin ar putea avea în războiul din Ucraina, cel mai probabil pierdut, ultima sa acțiune majoră înainte de a fi „ detronat”

Dacă o persoană nu se conformează, Grozev spune că acesta va fi un „semnal de insubordonare” care ar putea duce la „moartea lui Putin”. „Deci, până când nu va fi sigur că toată lumea se va conforma, nu va da acest ordin”, a adăugat el, conform antena3.ro.

Se ştie că ministrul apărării Serghei Şoigu şi şeful personalului apărării Valery Gerasimov, pot să provoace lovituri nucleare. În timpul războiului, Putin a fost văzut în public cu un oficial care îi poartă servieta nucleară.

Să ne pregătim pentru Rusia post-Putin? Jurnalistul a mai dezvăluit că oficiali înalţi din agenţia de securitate FSB şi ale organizaţiei de informaţii militare GRU se pregătesc pentru Rusia post-Putin El a declarat că „elita FSB” ştie exact câte trupe ruseşti au murit în Ucraina şi ştie că rudele şi persoanele dragi ale militarilor ruşi ce au fost ucişi sau au dispărut „nu încetează să pună întrebări”.

„Ei ştiu că această situaţie va scăpa în cele din urmă de sub control”, a adăugat Grozev. Acestea sunt acele părţi ale forţelor de securitate care cunosc pericolele pentru regim şi ei înşişi se pregătesc pentru un viitor fără Putin.

 „Unii dintre ei caută o oportunitate de a-şi scoate familiile din Rusia, toţi caută modalităţi de a transfera banii acumulaţi (bani câştigaţi din corupţie în multe cazuri) în dolari şi euro. „Se desfăşoară o trădare pentru că ei nu urmează ordinele ideologice ale Kremlinului, ci se pregătesc pentru o realitate alternativă”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Articolul Moscova se pregătește să-l „măture” pe Putin pentru războiul din Ucraina care pare „pierdut” a aparut prima data pe România Liberă.

SUS