Booking.com
Romania Libera

O pensionară ucraineană „mătură” minele terestre pentru a-și proteja vaca

o-pensionara-ucraineana-„matura”-minele-terestre-pentru-a-si-proteja-vaca

O pensionară ucraineană „mătură” minele terestre pentru a-și proteja vaca ce merge la pășunat acolo pe unde a trecut războiul.

„ Dacă nu ar fi vaca, nu aș face-o”, spune Hanna Plishchynska pentru Reuters, în timp ce își „ piaptănă” pășunea pentru a căuta muniții neexplodate cu un detector de metale. Satul bătrânei de 67 de ani se afla în prima linie a războiului din Ucraina, iar acum ea face tot ce poate pentru a fi din nou în siguranță, potrivit Reuters.

„ Pieptănarea” terenurilor ei, de mine și alte resturi de război, a devenit un ritual pentru această pensionară ucraineană.

Hanna Plishchynska are 67 de ani, s-a întors recent în micul ei sat din sud-vestul Ucrainei și acum vrea să-l facă suficient de sigur pentru a-și lăsa vaca la pășunat și pentru a planta legume.

„ Dacă nu ar fi vaca, nu aș face-o. Toată lumea râde de mine că mă duc prin grădină și verific. Dar pe pășunile de acolo se omoară vacile. Și mă plimb pe aici, verific, privesc și numai apoi las vaca afară. Dacă vaca mea ar fi ucisă de explozie, ce aș face?”

O pensionară ucraineană caută minele terestre pentru a-și proteja vaca ce iese la pășunat acolo unde au lovit bombardamente grele

Plishchynska nu a vrut niciodată să părăsească Stepova Dolyna, care se află lângă granița regiunilor Mykolaiv și Herson. Dar satul s-a trezit în primele linii, iar bombardamentele grele, din ambele părți, au forțat-o pe Plishchynska să fugă cu vaca, găinile și rațele ei.

Când s-a întors după ce lupta s-a îndepărtat, a găsit zona în ruine. Casa ei era încă în picioare, dar ferestrele i-au fost explodate.

De îndată ce detectorul ei de metale emite un bip, ea ia un băț, marchează zona și cheamă poliția.

Odată poliția a ridicat un obiect cu aripi, spune ea. Alteori, dacă este sigură că obiectul nu mai este periculos, va îndepărta ea însăși fragmentele.

“Sigur că sunt speriată. Mi-e frică, dar merg mai departe, când aud un bip mă opresc și mă uit ce este și atât.”

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Articolul O pensionară ucraineană „mătură” minele terestre pentru a-și proteja vaca a aparut prima data pe România Liberă.

SUS