Booking.com
Romania Libera

Președintele SUA anunță că Suedia și Finlanda îndeplinesc toate criteriile pentru a intra în NATO

presedintele-sua-anunta-ca-suedia-si-finlanda-indeplinesc-toate-criteriile-pentru-a-intra-in-nato

Foto arhivă

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că Suedia și Finlanda îndeplinesc toate criteriile pentru a intra în NATO.

Liderul SUA a făcut acest anunț la Casa Albă, stând alături de premierul Suediei, Magdalena Andersson, şi de preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto. Președintele Biden i-a asigurat că va cere Congresului SUA să aprobe primirea Suediei și Finlandei în NATO „cât mai rapid posibil”.

Poziția exprimată de președintele SUA coincide cu cea a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. În schimb, ea este în totală contradicție cu cu cea exprimată de președintele Turciei, Recep Erdogan. Regimul Erdogan se opune primirii în NATO a Suediei și a Norvegiei pe motiv că aceste țări nordice oferă azil unor opozanți ai lui Erdogan. Pe aceștia, președintele Erdogan îi califică drept teroriști.

Criteriile pentru a intra în NATO sunt de natură politică și militară

În Alianța Atlantică, orice nou membru se primește prin consens. Deci acordul Turciei, indiferent de poziția SUA, va fi obligatoriu. Suedia și Finlanda au anunțat că doresc să trimită delegații în Turcia, pentru a negocia despre primirea lor în NATO. Președintele Erdogan a replicat că trimiterea unor delegații, în acest scop, este inutilă. Există și indicii privind o ezitare a altor țări NATO cu privire la admiterea Suediei și a Finlandei.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Articolul Președintele SUA anunță că Suedia și Finlanda îndeplinesc toate criteriile pentru a intra în NATO a aparut prima data pe România Liberă.

SUS