Booking.com
Romania Libera

„Războiul nu este o opțiune”, afirmă președintele Taiwanului

„razboiul-nu-este-o-optiune”,-afirma-presedintele-taiwanului

Președintele taiwanez Tsai Ing-wen a promis să mențină status quo-ul de pace și stabilitate în strâmtoarea Taiwan, pe fondul tensiunilor ridicate cu China, care a intensificat presiunea militară asupra insulei guvernate democratic, notează Reuters.

Taiwanul nu va provoca și nu va ceda presiunilor chinezești, a declarat Tsai într-un discurs ținut în biroul prezidențial din Taipei cu ocazia celei de-a șaptea aniversări a guvernării sale.

China, care consideră Taiwanul ca fiind al său și amenință să aducă insula sub controlul său dacă este necesar, a intensificat presiunile militare și diplomatice pentru a forța insula să accepte suveranitatea chineză de când Tsai a preluat funcția în 2016.

Beijingul a respins apelurile la discuții din partea lui Tsai, considerând-o o separatistă. Tsai a promis în repetate rânduri că va apăra libertatea și democrația Taiwanului.

„Războiul nu este o opțiune. Niciuna dintre părți nu poate schimba unilateral status quo-ul prin forță militară”, a declarat Tsai.

„Menținerea status quo-ului de pace și stabilitate este un consens atât pentru lume, cât și pentru Taiwan”.

„Deși Taiwanul este înconjurat de riscuri, nu este nicidecum un generator de riscuri.Taiwanul va fi alături de țările și comunitățile democratice din întreaga lume pentru a dezamorsa împreună riscurile”, a declarat ea.

Liderii Grupului celor șapte națiuni bogate (G7) au convenit că vor căuta o rezolvare pașnică a problemelor legate de Taiwan, a declarat gazda summitului G7 de la Hiroshima, premierul japonez Fumio Kishida.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Articolul „Războiul nu este o opțiune”, afirmă președintele Taiwanului a aparut prima data pe România Liberă.

SUS