Booking.com
Recorder

Reinventarea unui președinte. Fenomenul Zelenski, la un an de război

reinventarea-unui-presedinte.-fenomenul-zelenski,-la-un-an-de-razboi

Oboseala de război estompează amintirile. Ziua de 24 februarie 2022 nu e una la care să vrem să ne întoarcem. E, totuși, ziua suprarealistă în care Ucraina și lumea întreagă au descoperit un lider. Pus în fața noii realități, actorul Volodimir Zelenski renunța la măști și se înconjura de un staff de criză.

Fără a fi un mare gânditor, președintele Ucrainei în război a ieșit la marginea scenei ca un tip pragmatic cu idei simple, dar foarte bun în a le transforma în mesaje puternice. Occidentul complicat – acela al oamenilor, nu doar al diplomației – a început, în sfârșit, să înțeleagă Ucraina. Acest fenomen politic strecoară, însă, în mințile tuturor o întrebare firească: „În caz de război, am avea, oare, și noi un  Zelenski al nostru?”

Paradoxal, ucrainenii sunt ceva mai prudenți în desenarea aurei președintelui lor. Cât sună încă sirenele, detractorii au tăcut și societatea e miraculos unită în jurul lui. Dar Zelenski al viitorului e încă o necunoscută. Așa cum e, acum, și finalul acestui război. 

Povestea uimitoare a transformării unui om de showbiz într-un lider real, legitimat sub amenințarea rachetelor, e spusă, în acest episod, de Marin Gherman – jurnalist și politolog ucrainean de etnie română care a trăit, până la începutul invaziei ruse, la Cernăuți. 

FOTO: Administrația Prezidențială a Ucrainei


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Articolul Reinventarea unui președinte. Fenomenul Zelenski, la un an de război apare prima dată în Recorder.

SUS