Booking.com
B1

Scandal politic în Bulgaria: Înregistrări compromițătoare cu reformatorul Kiril Petkov

scandal-politic-in-bulgaria:-inregistrari-compromitatoare-cu-reformatorul-kiril-petkov

Radostin Vasilev, deputatul de la „Schimbarea Continuă – Bulgaria Democrată” a lansat o înregistrare despre care a susținut că este de la o ședință online a Consiliului Național al „Schimbarii Continue” de duminică (21 mai) seara la care au participat aproximativ 50 de persoane, scrie dnevnik.

Nou scandal politic în Bulgaria

În ea se aud voci, dintre care unele sună ca cele ale copreședinților „Continuăm schimbarea” Kiril Petkov și Asen Vasilev, care vorbesc despre schimbarea șefilor de departamente, aranjamente cu GERB privind cererile de înlăturare a imunităților parlamentare și despre Bruxelles privind eludarea regulilor de intrare în zona euro.

În varianta scurtă a înregistrării, anunțată la conferința de presă, se poate auzi o voce asemănătoare cu cea a lui Kiril Petkov, care explică faptul că există un acord cu Uniunea Europeană pentru formarea guvernului între „Continuăm schimbarea – Bulgaria democratică” și GERB, și că s-a primit o asigurare din partea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că Bulgaria va intra în zona euro prin ocolirea cerinței de deficit de 3%.

Vassilev a asigurat în mod repetat că înregistrarea nu a fost falsă, iar rezumatul lansat de 5-6 minute a adunat cele mai importante lucruri dintr-o întâlnire de cinci ore. El a anunțat că părăsește grupul „Continuăm schimbarea – Bulgaria Democrată” și s-a comparat cu „Giovanni Falcone” (magistratul luptător italian popular împotriva mafiei – n.red.) și și-a acuzat colegii de ieri de trădare.

El a adăugat că de aseară are securitatea personală asigurată de Agenția de Stat pentru Securitate Națională (DANS) din cauza amenințărilor la adresa securității sale, dar a refuzat să precizeze motivele.

Aseară (25 mai), la scurt timp după ce s-a știut neoficial că Vassilev era pe cale să lanseze înregistrări, Kiril Petkov a anunțat mass-media că politicienii de la „Continuăm schimbarea – Bulgaria Democrată” au fost înregistrați în timpul ședințelor de lucru din Adunarea Națională și în birourile lor. El l-a descris pe Vassilev drept „un instrument al statului și al serviciilor capturate” și a numit înregistrările „o selecție și un asamblu de fapte scoase din context, asamblate intenționat pentru a crea insinuări și manipulare, o compilație de cuvinte individuale. ”

La jumătatea anului trecut, Radostin Vasilev a părăsit partidul cu care a intrat prima dată în parlament și în numele căruia era ministrul Sportului – „Există un astfel de popor”, luând cu el încă cinci reprezentanți ai poporului din grupul său. Acest lucru nu a fost suficient pentru a menține guvernul lui Kiril Petkov la putere, dar separatiștilor li s-au acordat locuri în fruntea listelor pentru alegerile ulterioare, provocând tensiune în „Continuăm schimbarea” și retragerea unor figuri emblematice precum Ivan Hristanov.

SUS