Booking.com
Spotmedia

Se mai construiesc două penitenciare. Costă 175 de milioane de euro

se-mai-construiesc-doua-penitenciare.-costa-175-de-milioane-de-euro

Ministerul Justiţiei anunţă că au fost lansate licitaţiile pentru construcţia a două penitenciare, la Unguriu (judeţul Buzău) şi Berceni (judeţul Prahova), urmând să fie create 1.900 noi locuri de detenţie. Valoarea totală a investiţiilor este de 175 de milioane de euro, iar penitenciarele vor fi funcţionale peste patru, respectiv cinci ani.

Penitenciarul Unguriu, din judeţul Buzău, va fi cu regim deschis şi semideschis şi va avea 900 de locuri de cazare. Bugetul estimat este de 228 de milioane de lei (aproximativ 48 de milioane de euro). Lucrările de construcţie vor dura patru ani, urmând ca penitenciarul să devină funcţional în 2027.

Penitenciarul din Berceni, judeţul Prahova, va fi unul de maximă siguranţă, cu 1.000 de locuri de cazare şi va avea un regim închis. Bugetul estimat este de 640 de milioane de lei (aproximativ 130 de milioane de euro). Durata lucrărilor de construcţie este de cinci ani, iar finanţarea va proveni din fonduri externe şi de la bugetul de stat.

Ambele proiecte sunt finanţate prin intermediul unui împrumut acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi vor contribui la crearea a 1.900 de locuri noi de detenţie în sistemul penitenciar din România.

Planul de acţiune 2020-2025 presupune crearea, până la finele anului 2025, a 7.849 de locuri de deţinere şi modernizarea a 946 de locuri de cazare existente, lucrări finanţate de la bugetul de stat, prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021 şi din împrumutul rambursabil de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Articolul Se mai construiesc două penitenciare. Costă 175 de milioane de euro a aparut prima data pe spotmedia.ro.

SUS