Booking.com
Fără categorie

Soluția lui Macron. Îi e frică

solutia-lui-macron.-ii-e-frica

Ţările „vulnerabile” din Orientul Mijlociu trebuie să beneficieze de ajutor financiar internaţional pentru a nu fi atrase în conflictul din Orientul Mijlociu între Israel şi Hamas, a spus vineri preşedintele francez Emmanuel Macron în cadrul Forumului pentru pace de la Paris, notează AFP.

„Totul este legat”, a declarat preşedintele francez, care a prezidat prima masă rotundă a Forumului.”Astăzi sunt ţări foarte vulnerabile care, dacă nu le ajutăm prin solidaritate, vor fi atrase în conflictul în curs de desfăşurare” în Orientul Mijlociu, a afirmat el.

„Acţiunea Fondului Monetar Internaţional, în special în Iordania, în Egipt în cadrul conflictului, este absolut decisivă”, a atenţionat preşedintele francez.

FMI a anunţat joi un acord pentru un ajutor de 1,2 miliarde de dolari în favoarea Iordaniei, ţară care se învecinează cu Israelul şi care se teme de consecinţele războiului care durează de peste o lună între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas.

Lipsită de resurse naturale şi dependentă de ajutoare internaţionale, Iordania găzduieşte deja sute de mii de palestinieni şi se teme de un nou exod masiv spre teritoriul său.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a evocat vineri ideea acordării de „mai mult” ajutor Egiptului, de asemenea afectat de acest conflict.

Forumul s-a deschis în contextul înmulţirii conflictelor în lume şi în particular al războiului între Israel şi Hamas, declanşat după masacrele comise la 7 octombrie de gruparea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza.

Papa Francisc a transmis organizatorilor un mesaj de încurajare „în speranţa ca această întâlnire să poată contribui la construcţia unei lumi mai juste, solidare şi paşnice”.

„Construirea păcii este o muncă de durată şi plin de răbdare, care necesită curaj şi angajamentul concret al tuturor persoanelor de bună credinţă”, a subliniat papa. „O pace durabilă se zideşte zi de zi prin recunoaşterea, respectul, promovarea demnităţii persoanei umane şi a drepturilor sale fundamentale”, a afirmat el.

„Reafirmând dreptul inalienabil la legitima apărare, precum şi responsabilitatea de a-i proteja pe cei a căror existenţă este ameninţată, trebuie să recunoaştem că războiul este întotdeauna o înfrângere a umanităţii”, a subliniat papa Francisc.

Acest forum a fost vineri şi o ocazie de a face bilanţul de etapă privind realizarea Pactului de la Paris pentru oameni şi planetă, lansat în iunie în speranţa creării unui „şoc financiar” pentru combaterea simultană a încălzirii globale şi a sărăciei.

„Germania a devenit astăzi al 40-lea stat care a aderat la Pact”, a anunţat pe X (ex- Twitter) ministrul francez de externe Catherine Colonna.

Emmanuel Macron amintise anterior principiile acestui Pact, începând cu faptul că „nimeni nu ar trebui să fie în situaţia de a alege între două lupte: lupta împotriva inegalităţilor şi păstrarea planetei”.

Articolul Soluția lui Macron. Îi e frică a aparut prima data pe Cotidianul RO.

SUS