Booking.com
Libertatea

Trucuri pentru curățenia generală – reguli și sfaturi

trucuri-pentru-curatenia-generala-–-reguli-si-sfaturi

Curățenia generală, pe cât de necesară e, pe atât de provocatoare poate părea pentru mulți dintre noi. Tocmai de aceea, pentru a ne asigura că avem o casă curată și un mediu sănătos în care să locuim poate fi util să cunoaștem câteva trucuri pentru curățenia generală.

Ce înseamnă curățenie generală

Curățenia generală în casă reprezintă o activitate amplă de curățare și igienizare a întregii locuințe, efectuată de obicei sezonier sau înainte de evenimente importante. Această activitate implică o serie de sarcini detaliate care vizează toate încăperile casei și toate suprafețele.

Curățenia generală nu doar că îmbunătățește aspectul și igiena casei, dar contribuie și la crearea unui mediu mai sănătos și mai plăcut pentru cei care locuiesc în acea casă.

De obicei, curățenia generală implică:

Ștergerea prafului de pe toate suprafețele, inclusiv mobilier, rafturi, blaturi, și aparate electronice.
Lustruirea suprafețelor din lemn și metal pentru a reda strălucirea.
Spălarea ferestrelor, inclusiv a ramelor și pervazurilor.
Lustruirea oglinzilor pentru a elimina urmele și petele.
Aspirarea și spălarea podelelor, fie ele din lemn, gresie sau covoare.
Spălarea și dezinfectarea podelelor pentru a îndepărta murdăria și bacteriile.
Curățarea electrocasnicelor, inclusiv a aragazului, frigiderului, cuptorului și cuptorului cu microunde.
Spălarea și dezinfectarea chiuvetei și a suprafețelor de lucru.
Organizarea și curățarea dulapurilor și sertarelor.
Spălarea și dezinfectarea obiectelor sanitare, inclusiv a vasului de toaletă, chiuvetei, căzii și dușului.
Îndepărtarea depunerilor de calcar și a mucegaiului.
Schimbarea și spălarea lenjeriei de pat.
Aspirarea și curățarea saltelelor.
Organizarea dulapurilor și sertarelor.
Organizarea și curățarea cămărilor, dulapurilor și spațiilor de depozitare.
Aruncarea sau donarea obiectelor nefolositoare.

Cât de des e recomandat să facem curățenie generală

Marie Kondo, autoare și consultantă japoneză în organizare, spune: „Obiectivul curățeniei nu este doar să curățați, ci să simțiți fericirea trăind în acel mediu.” Curățarea casei previne alergiile și problemele de respirație, ține microbii la distanță și prelungește durata de viață a materialelor din casă.

În schimb, o casă neîngrijită și murdară îți poate afecta negativ bunăstarea fizică, dar și sănătatea mintală. Studiile arată că o casă dezorganizată crește nivelul de stres. Acest fapt semnalează creierului că munca nu este făcută. Implicațiile științifice ale inhalării prafului, combinate cu stresul de a reveni într-un spațiu de lucru dezordonat, pot avea un efect negativ.

Totuși, frecvența recomandată pentru efectuarea curățeniei generale în casă poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi mărimea locuinței, numărul de locatari, prezența animalelor de companie și preferințele personale.

Majoritatea specialiștilor recomandă efectuarea unei curățenii generale de două ori pe an, de obicei primăvara și toamna. Aceste perioade sunt ideale pentru a îndepărta murdăria acumulată în timpul iernii și pentru a pregăti locuința pentru anotimpul rece.

Pentru familiile numeroase, casele cu animale de companie sau pentru cei care doresc să mențină un nivel ridicat de curățenie și igienă, poate fi util să efectueze curățenia generală o dată la trei luni. Acest lucru ajută la prevenirea acumulării de murdărie și la menținerea unei atmosfere sănătoase în locuință.

Trucuri și sfaturi pentru curățenia generală

Planificarea

Planificarea și organizarea sunt esențiale pentru a face o curățenie generală eficientă și fără stres.
Decide ordinea în care vei curăța camerele. Este recomandat să începi cu camerele mai dificile sau care necesită mai mult timp (de exemplu, bucătăria).
Notează sarcinile specifice pentru fiecare cameră, cum ar fi spălarea geamurilor, aspirarea și spălarea podelelor, curățarea mobilierului, etc.
Estimează cât timp va dura fiecare sarcină și planifică-ți timpul în consecință.

Adună materialele și soluțiile de care ai nevoie

Creează un kit de curățenie care să conțină toate produsele și instrumentele necesare, pentru a le avea mereu la îndemână.
Asigură-te că ai suficiente produse de curățenie și saci de gunoi pentru a nu rămâne fără în mijlocul curățeniei.

Alege zilele potrivite pentru curățenia generală

Alege zilele în care vei avea suficient timp pentru a te ocupa de curățenie. Weekend-urile sau zilele libere sunt adesea cele mai bune opțiuni.
Pune muzică pentru a face curățenia mai plăcută și ia pauze regulate pentru a evita oboseala.
Dacă locuiești cu alte persoane, împarte sarcinile de curățenie. Fiecare persoană poate fi responsabilă de o cameră sau de anumite sarcini.

De sus în jos

Întotdeauna începe curățenia de la partea superioară a camerei (tavan, ferestre, rafturi superioare) și continuă către podea pentru a preveni murdărirea suprafețelor deja curățate.
Focalizează-te pe o cameră la un moment dat pentru a nu crea haos și pentru a finaliza complet fiecare zonă înainte de a trece la următoarea.

Folosește un aspirator performant

E important să folosiți un aspirator performant. Acesta captează particule mici din aer pe care nu le puteți vedea, dar care pot stârni simptome de alergie. De asemenea, e important să aibă un filtru bun care reține lucruri precum părul de animale de companie, alergeni și alte particule de uz casnic.

Dacă ai un aparat de curățare cu abur, folosește-l pentru a dezinfecta podelele și alte suprafețe dure.

Începe cu balconul

Reorganizează lucrurile pe care le ţii pe balcon, dacă e cazul (de exemplu, dacă ai un dulap cu borcane de murături şi conserve care s-au golit, spală-le şi depozitează- le pe raftul de jos). Spală geamurile şi pardoseala şi lasă ferestrele deschise – ai nevoie de aer în camera în care continui curăţenia.

Nu păstra lucruri nefolositoare

Ai descoperit nişte haine care au stat, uitate, în şifonier, toată iarna, fără să le îmbrace cineva măcar o dată? Foarte probabil, la fel va fi şi iarna viitoare. Poate că vor avea aceeaşi soartă şi iernile următoare. Acum e momentul să te desparţi de ele: dăruieşte- le rudelor sau prietenilor ori donează- le unui adăpost pentru copii, unui azil de bătrâni sau, pur şi simplu, unor oameni care se vor bucura de ele. Procedează la fel cu orice obiect din gospodărie care nu-ţi mai este de folos.

Înainte de a arunca obiectele nefolositoare, vezi dacă le poți recicla sau refolosi.

Descoperă și Ce înseamnă decluttering – ce este și cum a apărut acest trend

Baia, la final

În baie ai tot revenit pentru a schimba apa din găleata mopului, pentru a spăla lavetele etc. Aşa că de ea te vei ocupa după ce ai terminat cu toate camerele.

Sfaturi pentru curățenia generală în fiecare cameră

Sfaturi pentru curățeania generală în bucătărie

Frigider: Scoate toate alimentele și aruncă-le pe cele expirate. Curăță rafturile și sertarele cu o soluție de apă și oțet.
Cuptor și aragaz: Folosește soluții speciale pentru degresare pentru a îndepărta grăsimea și murdăria acumulată.
Blaturi și dulapuri: Șterge toate suprafețele și organizează conținutul dulapurilor. Nu uita de ușile și mânerele dulapurilor
Chiuvetă: Curăță și dezinfectează chiuveta și robinetele. Verifică și curăță scurgerea dacă este necesar.
Electrocasnice: Curăță exteriorul și, dacă este necesar, interiorul electrocasnicelor (cuptor cu microunde, prăjitor de pâine, cafetieră, etc.).
Gresia și faianța: Folosește o soluție specială pentru gresie și faianță ca să-ți faci munca mai ușoară. De asemenea, alege o cârpă din microfibră, mai ales dacă ai o faianță lucioasă, ca să nu-ți rămână dâre.

Sfaturi pentru curățenia generală în baie

Obiecte sanitare: Curăță și dezinfectează vasul de toaletă, chiuveta, cada și dușul. Folosește produse anti-calcar și anti-mucegai.
Oglinzi și ferestre: Șterge oglinzile și geamurile pentru a elimina urmele și petele.
Dulapuri și sertare: Organizează produsele de îngrijire personală și aruncă-le pe cele expirate.
Podea și pereți: Curăță podeaua și șterge faianța și gresia.

Cum să faci curățenia generală în dorimitoare

Lenjerie de pat: Schimbă și spală lenjeria de pat. Aspiră saltelele și întoarce-le pentru a prelungi durata de viață.
Mobilier: Șterge praful și lustruiește mobila. Organizează dulapurile și sertarele.
Ferestre și perdele: Spală perdelele și curăță geamurile.
Podea: Aspiră și spală podeaua, inclusiv sub pat și sub alte piese de mobilier.

Cum să faci curățenie în sufragerie

Mobilier: Șterge praful și curăță canapele, fotolii și alte piese de mobilier. Folosește produse potrivite pentru materialul fiecărei piese.
Electrocasnice și echipamente electronice: Șterge praful și curăță televizoarele, consolele de jocuri, etc.
Podea: Aspiră și spală podeaua, inclusiv covoarele. Dacă este necesar, du covoarele la curățătorie.
Ferestre: Curăță geamurile și spală perdelele.

Curățenia în cămară

Curățenia în cămară necesită o atenție specială pentru a menține ordinea și igiena în aceste spații de depozitare.
Începe prin a scoate toate alimentele și obiectele din cămară. Pune-le pe o masă sau pe un blat pentru a-ți fi mai ușor să le sortezi.
Verifică datele de expirare și aruncă produsele care nu mai sunt bune. Aceasta este o oportunitate excelentă de a elimina alimentele vechi sau nefolositoare.
Folosește o soluție de curățare universală sau apă cu oțet pentru a șterge toate rafturile și sertarele. Asigură-te că sunt complet uscate înainte de a pune produsele înapoi.
Fii atent la urmele de dăunători și, dacă găsești vreun semn, curăță și igienizează în mod corespunzător.

Sursă foto 123rf.com

SUS