Booking.com
Romania Libera

VIDEO: Ucraina doboară șase rachete hipersonice rusești

video:-ucraina-doboara-sase-rachete-hipersonice-rusesti

Armata ucraineană afirmă că a doborât șase rachete hipersonice rusești Kinzhal într-o singură noapte, contracarând o super-armă pe care Moscova o prezentase anterior ca fiind aproape de neoprit.

Ce este o rachetă Kinzhal?

Armata ucraineană afirmă că a distrus șase rachete hipersonice rusești deasupra cerului Kievului în cursul nopții, dintr-o salvă de 18 rachete îndreptate spre țară.

Și, dacă se confirmă, ar putea marca o demonstrație majoră a eficacității apărării sale aeriene occidentale recent desfășurate împotriva a ceea ce Rusia a descris anterior ca fiind o super-armă de neoprit: numită racheta Kinzhal, sau „pumnal” în limba rusă.

Dar ce este racheta Kinzhal? Ce o face să fie atât de puternică și ce ar sugera presupusa lor interceptare?

Se spune că racheta Kinzhal este capabilă să se deplaseze cu o viteză de 10 ori mai mare decât cea a sunetului, de unde și eticheta de hipersonică.

Ministerul rus al Apărării spune că un Kinzhal a distrus un sistem de apărare antiaeriană Patriot în cadrul tirului din timpul nopții, un model american recent desfășurat de Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a descris în mod frecvent Kinzhal ca fiind o dovadă a armei de „generație următoare” care poate înfrunta NATO, cu o rază de acțiune de 3.000 de kilometri și capacitatea de a transporta un focos nuclear sau convențional.

Acestea au fost prezentate pentru prima dată publicului în 2018. Rusia spune că le-a folosit pentru prima dată în Ucraina anul trecut și că a recunoscut utilizarea lor doar în câteva ocazii.

La începutul acestei luni, Ucraina a afirmat că a doborât pentru prima dată o rachetă deasupra capitalei, folosind unul dintre aceste sisteme de apărare aeriană Patriot.

Anterior, capacitatea Patriot-urilor de a intercepta Kinzhals era doar teoretică. Distrugerea a șase deodată ar sugera că ar putea fi o apărare fiabilă, mai degrabă decât o simplă lovitură norocoasă.

Kinzhal nu este singura armă hipersonică a Rusiei. Aceasta deține, de asemenea, o rachetă de croazieră hipersonică numită Zircon, care poate fi lansată de către navele militare.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Articolul VIDEO: Ucraina doboară șase rachete hipersonice rusești a aparut prima data pe România Liberă.

SUS