Libertatea

Avantajele și utilizările polistirenului expandat în construcții

avantajele-si-utilizarile-polistirenului-expandat-in-constructii

Polistirenul expandat este unul dintre cele mai utilizate materiale de construcții, datorită proprietăților foarte bune și avantajelor pe care le oferă. Iată care sunt beneficiile termoizolării cu acest produs și principalele sale utilizări! 

Proprietățile și avantajele polistirenului expandat

Plăcile de polistiren expandat (EPS) sunt compuse, în principal, din particule de stiren și gaz, presate la cald. În magazinele de specialitate sunt disponibile produse cu proprietăți diferite: greutate, densitate cuprinsă între 10 și 28 kg/mc, rezistența la compresiune cuprinsă între 50 și 200 KPa etc.

În plus, polistirenul expandat este un material izolant de înaltă calitate, considerat una dintre cele mai eficiente opțiuni de pe piață pentru termoizolarea clădirilor. Totodată, poate fi reciclat și, astfel, se reduce semnificativ impactul negativ asupra mediului.  

Grad ridicat de izolare termică

Polistirenul expandat are un coeficient de conductivitate termică de aproximativ 0,034-0,038 W/m²K. Cu cât valoarea este mai mică, cu atât mai bun este gradul de termoizolare. Prin comparație, cărămida cu goluri folosită pentru izolarea termică poate avea între 0,2-0,4 W/mK, ceea ce înseamnă o eficiență mai scăzută.

Durabilitate

Acest material este rezistent la umiditate, intemperii și la acțiunea microorganismelor, iar plăcile EPC cu o densitate mare au rezistență mecanică superioară și stabilitate. Proprietățile enumerate anterior îi conferă polistirenului o durabilitate mare.

Mai mult, spre deosebire de polistirenul extrudat, cel expandat are o capacitate mai bună de difuzie și poate fi utilizat pentru termoizolarea pereților din zidărie.

Ușor de montat

Un alt avantaj al polistirenului expandat în reprezintă ușurința în montare. Plăcile au o greutate redusă și se taie fără dificultate. Acestea se pot lipi cu adeziv:

prin acoperirea integrală a suprafeței;
prin acoperirea perimetrului și prin realizarea de puncte/plăcinte pe cel puțin 40% din placă. 

Aplicații și utilizări ale polistirenului expandat în construcții

Polistirenul expandat este un material practic și eficient, care poate fi utilizat în numeroase aplicații în construcții: de la izolarea termică a fațadelor tencuite sau ventilate la termoizolarea pardoselilor, teraselor, tavanelor și acoperișurilor.

În cele ce urmează, iată 3 dintre utilizările principale ale plăcilor EPS!

Termoizolarea fațadei

Datorită costului avantajos, proprietăților foarte bune de izolare termică și montajului facil, polistirenul expandat este utilizat adesea pentru pereții exteriori ai clădirilor. O lucrare executată corect poate aduce economii de energie importante, de 20-30% sau chiar mai mult. 

În plus, polistirenul expandat poate fi finisat într-o multitudine de moduri, astfel încât să personalizezi ușor fațada construcției.

Izolarea termică a pardoselilor

Pentru pardoselile clasice sau cele încălzite se folosește polistirenul expandat de înaltă densitate, cu o rezistență la compresiune de cel puțin 120 KPa. Totodată, plăcile EPS pot fi utilizate pentru pardoselile exterioare, circulate sau necirculate.

Acoperișuri cu izolație termică între căpriori

O parte importantă din cantitatea de căldură din locuință se pierde la nivelul acoperișului, iar una dintre soluțiile eficiente este reprezentată de montarea polistirenului expandat între căpriori.

Desigur, este important să protejezi stratul termoizolator cu o membrană hidroizolantă, care să nu permită infiltrațiile de apă în astereală și deteriorarea structurii de lemn sau a finisajelor interioare. 

Polistirenul expandat este o soluție excelentă de termoizolare a fațadelor, pardoselilor interioare sau exterioare, plafoanelor și acoperișurilor. Ține cont de specificațiile din fișa tehnică a produselor și alege cea mai bună opțiune pentru proiectul tău de construcții! 

Sursă foto: shutterstock.com

SUS
Exit mobile version