Booking.com
Fără categorie

Implant dentar – Beneficii si riscuri asociate

implant-dentar-–-beneficii-si-riscuri-asociate

Inainte de a te decide asupra unui implant dentar, ar trebui sa fii pregatit atat pentru o interventie chirurgicala, cat si ce posibilitati de implant dentar sunt potrivite pentru tine individual. Un implant dentar este un element de titan care este plasat prin interventie chirurgicala, in osul maxilarului pentru a inlocui radacina unui dinte lipsa.

Implantul sustine structurile protetice dentare, inclusiv coroane dentare, punti dentare, proteze dentare. Procesul de implantare are loc in general in doua etape. In prima etapa se pune implantul dentar, iar in a doua etapa este modernizat cu o structura dentara. Acceptarea unui implant dentar de catre organismul uman este legata de un proces biologic numit osteointegrare. Cu alte cuvinte, construieste o conexiune fina intre implant si osul maxilarului.

Ce este important inainte de a pune implanturi dentare?

Amplasarea si cresterea cu succes a implantului dentar depinde de starea de sanatate a persoanei, de medicamentele luate, influentand procesul de osteointegrare si starea tesuturilor din cavitatea bucala – os si gingie.

Medicul dentist evalueaza sarcina pe care trebuie sa o suporte implantul dentar si structura protetica in conditii normale de utilizare. Planificarea numarului si locatiei implanturilor dentare este cruciala pentru utilizarea pe termen lung a implanturilor dentare si a structurilor protetice, deoarece fortele si sarcinile biomecanice in timpul mestecarii, sunt semnificative.

O conditie prealabila pentru o osteointegrare reusita, este prezenta oaselor sanatoase si a gingiilor sanatoase. Deoarece ambele se pot atrofia dupa extractia dintilor, uneori poate fi necesar sa se realizeze in prealabil, ridicarea sinusurilor si transplantarea de tesut osos pentru a restabili creasta alveolara.

Ce structuri dentare pot fi plasate pe implanturi?

Pe un implant dentar pot fi amplasate structuri dentare fixe sau mobile. In cazul unei proteze fixe (constructie dentara), dintii sunt fixati si pacientul nu ii poate scoate din gura. Protezele dentare amovibile pot fi indepartate de catre pacient. Pentru legatura dintre implant si structura dentara, oricare ar fi aceasta, se foloseste un element structural de legatura, numit bont, care se fixeaza pe implant.

Care sunt riscurile si complicatiile protezelor cu implant dentar?

Riscurile si complicatiile protezelor implantare sunt impartite in trei grupe. Primul tip apare in stadiul chirurgical, in care pot aparea sangerari abundente sau leziuni ale nervilor. Al doilea risc este in primele 6 luni, cand rana se poate infecta sau procesul de osteointegrare poate esua.

Al treilea tip sunt riscurile si complicatiile pe termen lung, care pot duce la fracturi sau procese inflamatorii care duc la pierderea implantului dentar. Aplicatia principala a implanturilor dentare este sustinerea structurilor protetice dentare.

Implantologia moderna foloseste osteointegrarea – un proces biologic in care osul adera la suprafete realizate din materiale specifice precum titanul sau bioceramica. Implantul cu osteointegrare poate suporta incarcaturi ani de zile fara deteriorare. Implanturile dentare pot fi utilizate pe unul sau mai multi dinti lipsa.

SUS